A&B PARTNERS | Aalst • Genk • Oudenaarde (Brakel - Ronse) • Turnhout • Waas & Dender • Waregem

Investeringsaftrek aftrekpercentage wagens

Beëindiging tijdelijke verhoging investeringsaftrek (25%)

Via diverse wetgeving naar aanleiding van de covidcrisis werd in 2020 het tarief van de gewone investeringsaftrek verhoogd van 8% naar 25% voor investeringen gedaan tussen 12 maart 2020 en 31 december 2022 door zelfstandigen of KMO-vennootschappen.

Bijgevolg zullen kwalificerende investeringen gedaan vanaf 1 januari 2023 slechts in aanmerking komen voor een gewone investeringsaftrek aan het basistarief van 8%. Daarom is het zeker nuttig om na te gaan of toekomstig geplande investeringen eventueel vervroegd kunnen worden (uiterlijk naar 31 december 2022) om zo nog te kunnen genieten van het verhoogde tarief van 25%.

In principe is het boeken van de investering als materieel vast actief/afschrijven van de investering het sleutelmoment waarop de investeringsaftrek kan worden geclaimd.

In de volgende opgesomde omstandigheden is het voor u alsnog mogelijk om de investeringsaftrek te claimen tegen een tarief van 25%;

 • Uiterlijk op 31/12/2022 vindt de levering van het goed plaats; u bent immers economisch eigenaar
 • Bij de betaling van een voorschot (met factuur) en in de mate dat dit bedrag als materieel vast actief wordt geboekt als vooruitbetaling/actief in aanbouw uiterlijk op 31/12/2022
 • Bij de contractuele eigendomsoverdracht van het goed uiterlijk op 31/12/2022
 • Bij het bezit van een (getekende) bestelbon zonder clausule van eigendomsvoorbehoud uiterlijk op 31/12/2022

Bovenstaande wordt uiteengezet onder voorbehoud van een eventuele last-minute wijziging van het standpunt van de fiscus met betrekking tot eventuele verlenging van deze maatregel.

Nieuwe fase wijziging autofiscaliteit directe belastingen

Wat betreft de aankoop van wagens met het oog op de fiscale aftrekbaarheid ervan is 30 juni 2023 principieel de absolute spildatum die u in het achterhoofd dient te houden.

Niet volledig elektrische wagens besteld vanaf 1 juli 2023 worden op een gefaseerde doch relatief snel tempo uit het fiscale landschap geduwd. Voor elektrische wagens is de fiscale wetgever milder. Daar ziet u vanaf 2027 pas een graduele daling van het maximale aftrekpercentage.

Ook niet onbelangrijk om in het achterhoofd te houden, indien u van plan bent om een oplaadbare hybridewagen aan te kopen geldt er een afwijkende regel betreffende de brandstofkosten. De brandstofkosten van hybridevoertuigen die worden aangeschaft vanaf 1 januari 2023 tot 30 juni 2023 zijn maximum voor 50% aftrekbaar. Omwille van deze specifieke regel kan het eventueel aangewezen zijn om de aanschaf van een nieuwe hybridepersonenwagen nog te verwezenlijken uiterlijk op 31 december 2022.

Let wel dat de datum van aanschaf niet wordt bepaald door de levering of betaling maar door de datum van de (getekende) bestelbon of leasecontract.

 
 • Heeft u een vraag?

  Laat het ons weten en we helpen u zo snel mogelijk verder.

   Uw naam (verplicht)

   Uw email (verplicht)

   Uw bericht