A&B PARTNERS | Aalst • Genk • Oudenaarde (Brakel - Ronse) • Turnhout • Waas & Dender • Waregem

Spontane regularisatie sociale bijdragen 2015

 

Sinds 01/01/2015 werd de berekening van de gewone sociale bijdragen gewijzigd (voor de startersbijdragen tot en met het einde van het derde volledige jaar als zelfstandige blijft alles ongeveer bij het oude).

Deze worden niet langer meer berekend op de inkomsten van 3 jaar terug, maar op de inkomsten van het jaar zelf. Alleen worden deze inkomsten nog gebruikt voor het bepalen van de ‘voorlopige’ bijdragen van het jaar.

Zo worden de sociale bijdragen 2015 voorlopig berekend op de nettobedrijfsinkomsten van het jaar 2012. Maar finaal gezien zal  het nettobedrijfsinkomen van het jaar 2015 als basis dienen voor het bepalen van de hoogte van deze bijdragen.

Dat inkomen van 2015 kennen we uiteraard nog niet. De aangifte over het jaar 2015 zal (wellicht) pas tegen einde oktober 2016 moeten worden ingediend. Maar wellicht is het mogelijk om hiervan een schatting te maken.

Voor gewone zelfstandigen is dat niet altijd evident, maar voor bedrijfsleiders kan de simulatie vrij nauwkeurig gemaakt worden als de loongegevens en de bedragen van de voordelen van alle aard bekend zijn.

Het kan daarom aangewezen zijn om een dergelijke simulatie te laten uitvoeren om na te gaan of er geen al te groot verschil is tussen de in 2015 betaalde bijdragen en de verschuldigde bijdragen.

Dit is zeker het geval wanneer het loon verhoogd werd of wanneer in de loop van 2015 een verzoek tot vermindering van sociale bijdragen werd toegestaan en nadien blijkt dat er toch een hoger inkomen is.

Door het spontaan bijstorten van sociale bijdragen verhoog je de fiscale aftrek en vermijd je onaangename regularisatie achteraf.

Voor bedrijfsleiders kan bij een dergelijke simulatie ook nagegaan worden of er in de loop van het jaar voldoende bedrijfsvoorheffing werd ingehouden. Sedert enkele jaren is de fiscus wat meer gaan letten op situaties waarbij onvoldoende bedrijfsvoorheffing werd ingehouden.

Simulatie nodig ? Contacteer ons gerust.

 
  • Heeft u een vraag?

    Laat het ons weten en we helpen u zo snel mogelijk verder.

    [contact-form-7 404 "Niet gevonden"]