A&B PARTNERS | Aalst • Genk • Oudenaarde (Brakel - Ronse) • Turnhout • Waas & Dender • Waregem

Het nieuwe sociaal- en fiscaal statuut van de student – zelfstandige

 

De regering wilt het ondernemerschap bij jonge studenten bevorderen, want zij zijn de ondernemers van de toekomst. Daarom kunnen studenten die reeds een zelfstandige activiteit willen uitoefenen tijdens hun studie, vanaf 1 januari 2017 een eigen statuut als ‘student-zelfstandige’ aanvragen.

Het statuut kan aangevraagd worden door studenten van 18 tot in principe 25 jaar, die in hoofdzaak, d.w.z. voor tenminste 27 studiepunten, ingeschreven zijn om op regelmatige basis les te volgen in een Belgische – of buitenlandse onderwijsinstelling, met de bedoeling om een diploma te behalen dat erkend wordt in België. Het is van belang dat men aan de hand van een attest opgesteld door de school, kan aantonen dat men voor minstens 27 studiepunten is ingeschreven op die school. Kan men dit niet aantonen, dan riskeer je het statuut van student-zelfstandige te verliezen.

 

Sociaalrechtelijk

Binnen het sociaal statuut voor de zelfstandigen wordt een bijzondere categorie gecreëerd voor de student-zelfstandige.

De student-zelfstandige met volgend nettobedrijfsinkomen betaalt als bijdrage :

Netto-bedrijfsinkomen (2017) Bijdrage
lager dan 6.648,12 euro per jaar geen sociale bijdragen
tussen 6.648,12 euro en 13.296,25 euro een verminderde bijdrage van 21%, berekend op het inkomen boven het grensbedrag
vanaf 13.296,25 euro gewone sociale bijdragen in hoofdberoep

Als voorlopige bijdragen geldt een bijzondere, verlaagde bijdrage.

In ruil voor de sociale bijdragen heeft de student recht op sociale rechten zoals de zelfstandigen, maar indien slechts verminderde bijdragen worden betaald, dan heeft de student enkel beperkte sociale rechten op het vlak van gezondheidszorgen en arbeidsongeschiktheid.

Dit statuut komt in de plaats van de bestaande bijdrageregeling, waarbij studenten konden bijdragen als zelfstandigen in bijberoep (“artikel 37 voor studenten”). Wie reeds het statuut had van artikel 37, kan switchen vanaf 1 januari 2017.

 

Fiscaalrechtelijk

Het statuut heeft ook een fiscaal luik : zoals nu al het geval is voor de student-werknemers, zal een eerste inkomensschijf van 2.660,00 euro (IJ 2017, AJ 2018) van het inkomen van de student-zelfstandige niet beschouwd worden als bestaansmiddel voor de bepaling van de vrijstelling van de personen ten laste. De vrijstelling vindt plaats op niveau van het bruto-inkomen. Het verminderde bedrag mag dan nog verlaagd worden met werkelijke kosten of een forfait van 20%.

Tabel-overzicht maximaal inkomen om als persoon ten laste te zijn (IJ 2017 – AJ 2018) :

  gemeenschappelijke aanslag aanslag alleenstaande
Maximumgrens bestaansmiddelen kinderen ten laste (euro/jaar)  

3.200,00

 

4.620,00

 

Maximum inkomen (euro/jaar)

 

6.660,00

(3.200 + 20% forfait) + 2.660,00

 

8.435,00

(4.620 + 20% forfait) + 2.660,00

Noteer wel dat er een bijzondere uitsluiting geldt als persoon ten laste voor bepaalde bedrijfsleiders onder het statuut van ‘student-zelfstandige’.

Voor meer info : contacteer de adviescel (advies@abpartners.be)

 

 
  • Heeft u een vraag?

    Laat het ons weten en we helpen u zo snel mogelijk verder.

    [contact-form-7 404 "Niet gevonden"]