A&B PARTNERS | Aalst • Genk • Oudenaarde (Brakel - Ronse) • Turnhout • Waas & Dender • Waregem

Nieuwe BTW factureringsregels vanaf 2016

 

De nieuwe factureringsregels maken komaf met de factureringsregels die de vorige regering had ingevoerd vanaf 01/01/2013.

Belangrijk in deze ondertussen ‘oude’ regeling was dat de factuur haar karakter van oorzaak van opeisbaarheid van de BTW verloor. Dit had tot gevolg dat heel wat boekhoudpakketten moesten worden aangepast en dat ondernemingen zelfs hun factureringsmethodes moesten bijstellen. De definitieve verplichte inwerkingtreding werd echter diverse malen uitgesteld omdat er behoorlijk wat praktische toepassingsproblemen opdoken.

De nieuwe Regering had beloofd om de nieuwe regeling wegens zijn enorme complexiteit, te herbekijken. Inmiddels heeft zij dit gedaan, en heeft ze de regeling van de vorige regering definitief naar de prullenmand verwezen, door de centrale rol van de factuur terug te valoriseren.

De nieuwe regeling zal in werking treden op 1 januari 2016 en betekent een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging.

De belangrijkste nieuwe regels zijn :

  • Voor transacties tussen ondernemingen zal de factuur, het boekhoudkundig document bij uitstek, bepalen wanneer de BTW zal moeten worden doorgestort aan de Schatkist. Een en ander geldt trouwens niet alleen voor voorschotfacturen, maar voor alle facturen. De ultieme datum van opeisbaarheid is de 15de van de maand volgend op de levering of de dienstprestatie, want deze datum is het ultiem tijdstip waarop een onderneming zijn factuur moet uitreiken.
  • Voor transacties tussen ondernemingen en overheidsinstellingen is eindelijk ook een oplossing uitgewerkt. Nu moet de onderneming de BTW al doorstorten op het moment van de levering of de dienstprestatie aan de overheidsinstelling, ongeacht of deze betaald heeft of niet. Gelet op de realiteit dat overheden vaak laattijdig betalen, moet de onderneming de BTW dan voorfinancieren, met alle gevolgen van dien. Met ingang van 1 januari 2016 is wettelijk voorzien dat de BTW pas moet worden doorgestort op het moment dat de overheidsinstelling effectief betaalt en moet de BTW dus niet langer voorgefinancierd worden.

Zie schema opeisbaarheid BTW vanaf 01/01/2016

 
  • Heeft u een vraag?

    Laat het ons weten en we helpen u zo snel mogelijk verder.

    [contact-form-7 404 "Not Found"]