18 feb 2025

Het Regeerakkoord voor u doorgelicht – deel II

Fact

Zoals toegelicht in onze vorige nieuwsbrief deel I, focussen we ons in deel II op de belangrijkste wijzigingen in het kader van de personenbelasting. In deel III wordt er toegespitst op de wijzigingen in het kader van de btw, de procedure en het sociaal statuut van zelfstandigen.

NB: Wij beschikken momenteel over geen enkel wetsontwerp met betrekking tot voormelde maatregelen. Zekerheid over het exacte toepassingsgebied, de voorwaarden, de uitzonderingen en eventuele overgangsregelingen kunnen we nog niet bieden. Verder hebben we voor de meeste maatregelen ook nog geen zicht op de inwerkingtreding ervan. Vanzelfsprekend volgen we alles op de voet verder op en communiceren we van zodra er meer concrete informatie voorhanden is.

Solidariteitsbijdrage (meerwaardebelasting)

Waar er in de pers de afgelopen periode misschien wel het meest over geschreven werd, is de zogenaamde solidariteitsbijdrage. Het betreft een algemene solidariteitsbijdrage van 10% op de toekomstige gerealiseerde meerwaarden op financiële vaste activa, inclusief crypto-activa, opgebouwd vanaf het moment van de invoering van deze bijdrage.

Historische meerwaarden (meerwaarden die zijn opgebouwd tot het moment van de effectieve invoering van deze belasting) zijn aldus vrijgesteld.

Er wordt voorzien in de aftrekbaarheid van minderwaarden (van deze categorie van inkomsten) binnen hetzelfde inkomstenjaar, zonder enige overdraagbaarheid naar de volgende inkomstenjaren toe.

In de nieuwe regeling wordt er tevens een absolute voetvrijstelling van 10.000 euro voorzien om kleine beleggers te ontzien.

Indien er sprake is van een zogenaamd “aanmerkelijk belang” (ie. een deelneming van minstens 20%) geldt volgend cascadesysteem wat betreft de taxatie:

  • De meerwaarde tussen 0 en 1 miljoen euro – in dit geval betaalt u geen belasting (0%);
  • De meerwaarde tussen 1 miljoen en 2,5 miljoen euro zal belast worden aan 1,25%;
  • De meerwaarde tussen 2,5 en 5 miljoen euro zal belast worden aan 2,5%;
  • De meerwaarde tussen 5 en 10 miljoen euro zal belast worden aan 5%;
  • De meerwaarde vanaf 10 miljoen euro wordt belast aan 10%.

Ondernemersaftrek

Vanaf 2027 wordt voor ondernemers een nieuwe fiscale aftrek ingevoerd – de zogenaamde ondernemersaftrek. Zelfstandigen die actief zijn in hoofd- of bijberoep, zullen een eerste schijf van hun winsten en baten (na eventuele verrekening van fiscale verliezen en na aftrek van beroepskosten) als ondernemersaftrek kunnen aftrekken. In 2029 zal dit bedrag worden verhoogd.

Belastingvrije som

De belastingvrije som wordt vanaf 2027 verhoogd. De toeslag op de belastingvrije som voor alleenstaande ouders zal enkel nog worden toegekend aan werkelijk alleenstaande ouders.

Afschaffing huwelijksquotiënt

Door de toepassing van het huwelijksquotiënt kan momenteel een deel van het beroepsinkomen van de meestverdienende echtgenoot/wettelijke samenwonende partner naar de partner die geringe/geen beroepsinkomsten heeft, fiscaal worden overgeheveld. Dit zal gehalveerd worden voor niet-gepensioneerden vanaf 2029.

Aanvullend pensioen

De verschillende stelsels in de tweede pijler voor zelfstandigen (VAPZ, IPT, POZ) worden geharmoniseerd alsook vereenvoudigd. Het maximale bijdragepercentage van het klassieke Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) stijgt van 8,17% naar 8,50% vanaf 2026.

Pensioensparen

Het verhoogd pensioensparen wordt geïntegreerd in het klassieke pensioensparen binnen een budgettair neutraal kader.

Flexi-job

Het maximum jaarinkomen voor flexi-jobs wordt verhoogd van 12.000 euro naar 18.000 euro. Waar geldend wordt het maximum uurloon verhoogd van 17 naar 21 euro.

Studentenarbeid

Studenten die één euro te veel verdienen, dreigen vandaag niet meer ten laste te zijn van de ouders. Daarom wordt onmiddellijk de fiscale vrijstelling voor inkomsten uit studentenarbeid verhoogd en verhoogt het maximumbedrag van de netto-bestaansmiddelen naar 12.000 euro voor iedereen.

Voorafbetalingen

Vanaf 2026 wordt de belastingvermeerdering bij onvoldoende voorafbetalingen afgeschaft voor de genieters van winsten en baten.

Ga naar de volgende deel