A&B PARTNERS | Aalst • Genk • Oudenaarde (Brakel - Ronse) • Turnhout • Waas & Dender • Waregem

Eindejaarsfiscaliteit – Restaurantkosten

 

Het jaareinde is alweer in zicht. Dit is het tijdstip waarop nogal wat bedrijven zich opmaken voor personeelsfeesten, het aankopen van relatiegeschenken of diners met klanten of relaties. Wij vinden het dus tijd om de fiscale behandeling ervan even op te frissen.

In deze nieuwsbrief gaan wij wat dieper in op het fiscale lot van restaurantkosten.

Restaurantkosten

Restaurantkosten zijn kosten van maaltijden en dranken die worden opgediend in een restaurant, met inbegrip van erbij geserveerde dranken (vb. wijnen, aperitieven, frisdranken, bier, koffie, thee, sterke dranken, enz …).

Directe Belastingen

De restaurantkosten zijn voor 69% aftrekbaar. Dit geldt voor de gewone restaurantkosten, voor deze gemaakt ter gelegenheid van culturele of sportieve manifestaties, evenals voor de restaurantkosten gemaakt in het buitenland.

De restaurantkosten zijn echter voor 100% aftrekbaar in de volgende gevallen :

 1. Voor restaurantkosten gemaakt door vertegenwoordigers uit de voedingssector.
 2. Voor het personeel dat buiten de onderneming belast is met een levering van goederen of een dienstverlening.
 3. Door belastingplichtigen die voor derden gemaakte restaurantkosten apart en niet als een onderdeel van een geheel van diensten doorfactureren (de beperking geldt dan enkel voor de opdrachtgever). Vermeld de aard van de dienst “restaurantkost”, de datum, het bedrag en de naam van het restaurant. Zorg ook voor een kopie van de originele factuur
 4. Indien de restaurantkosten bij de genieter als voordeel van alle aard worden belast (hiervoor dienen fiches opgesteld te worden).

BTW

Restaurantkosten worden inzake BTW aangemerkt als kosten van logies en van spijzen en drank om ter plaatse te worden verbruikt. Deze BTW is niet aftrekbaar.

Volgende BTW is wel volledig aftrekbaar in de volgende gevallen :

 1. BTW op kosten gedaan voor personeel dat buiten de onderneming belast is met een levering van een goed of dienstprestatie.
 2. BTW op restaurantkosten die worden doorgefactureerd wanneer dezelfde diensten onder bezwarende titel worden verstrekt (vb. kantine doet beroep op een traiteur).
 3. BTW op diensten die worden doorgefactureerd niet als een onderdeel van een geheel van diensten.
 4. BTW op restaurantkosten in het kader van een publicitair evenement.

 

 
 • Heeft u een vraag?

  Laat het ons weten en we helpen u zo snel mogelijk verder.

  [contact-form-7 404 "Niet gevonden"]