A&B PARTNERS | Aalst • Genk • Oudenaarde (Brakel - Ronse) • Turnhout • Waas & Dender • Waregem

Eindejaarsfiscaliteit – relatiegeschenken

 

Het jaareinde nadert met rasse schreden. Dit is het tijdstip waarop nogal wat bedrijven zich opmaken voor personeelsfeesten, het aankopen van relatiegeschenken of diners met klanten of relaties. Wij vinden het dus tijd om even stil te staan bij de fiscale behandeling van één en ander.

Relatiegeschenken

Het gaat hier traditioneel om de fles wijn, champagne, lederwaren, een uurwerk, klein elektro, bloemen, geschenkcheques,…enz.

Directe belastingen

Relatiegeschenken zijn in principe slechts fiscaal aftrekbaar voor 50% als beroepskosten.

De aftrekbaarheid is daarentegen 100% indien het gaat om :

 1. reclameartikelen
  – die opvallend en blijvend de benaming van de schenkende onderneming dragen (of indien het om stalen van de verkochte of geproduceerde goederen gaat)
  – die massaal worden verspreid
  – die een geringe waarde hebben
 2. stalen of ‘handelsmonsters’ (= een kleine hoeveelheid van een product dat de toekomstige gebruiker of verbruiker toelaat de kwaliteit ervan te beoordelen)
 3. kosten van relatiegeschenken aangeboden aan buitenlandse cliënten en leveranciers tijdens een buitenlandse zakenreis
 4. kosten van relatiegeschenken die worden gefactureerd ten laste van derden
 5. kosten van relatiegeschenken waarvoor op naam van de genieter een fiche 281.50 is opgemaakt (>125,00 euro/jaar/persoon)
 6. toegangskaarten en abonnementen op culturele- en sportieve manifestaties toegekend aan zakenrelaties

Ingeval de genieter van het relatiegeschenk een handelaar, industrieel of een beoefenaar van een vrij beroep is voor wie normaal het geschenk een voordeel van alle aard is, dan hoeft er geen fiche 281.50 gemaakt te worden indien de waarde van het voordeel niet meer dan 125,00 euro bedraagt. Is de waarde hiervan hoger en is er geen fiche opgemaakt, dan zijn de uitgaven niet als beroepskosten aftrekbaar, en riskeert u de aanslag geheime commissielonen.

Wanneer een wedstrijd voor verbruikers wordt georganiseerd en waarbij een geschenk in natura of in geld wordt weggegeven, dan is de kost hiervan 100% aftrekbaar. Het geschenk is in hoofde van de genieter niet belastbaar (bij de organisatie van een tombola moet één en ander meegedeeld worden aan het Ministerie van Economische Zaken).

De niet aftrekbare BTW mag mee in kost worden genomen.

BTW

De betaalde BTW op relatiegeschenken is principieel niet aftrekbaar (het is namelijk geen handeling onder bezwarende titel). Irrelevant is verder dat het geschenk met publicitaire doeleinden wordt gegeven.

Bij wijze van uitzondering (administratieve tolerantie) laat de Administratie de BTW aftrek toe indien het gaat om geschenken van geringe waarde.

De voorwaarden zijn :

 1. aftrekbaarheid inzake directe belastingen
 2. per stuk een waarde van maximaal 50,00 euro exclusief BTW niet overschrijden

De BTW op reclameartikelen van geringe waarde en op de fabricage of aankoop van stalen of handelsmonsters is volledig aftrekbaar indien de kosten ervan voor de toepassing van de inkomstenbelastingen als algemene onkosten worden aanvaard.

 
 • Heeft u een vraag?

  Laat het ons weten en we helpen u zo snel mogelijk verder.

  [contact-form-7 404 "Not Found"]